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Mr. Ben F. Murray

Murray Gunsrnithing
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Dear Mr. Murray:

This refers to your letter to the Firearms Technology Branch (FTB), Bureau of Alcohol,
Tobacco, Firearms and Bxplosives (ATF), dated July 14, 2006, in which you inguire about
replacing the gas valve on a Yugoslavian SKS rifle. Specifically, you requested a determination
regarding the effect of utilizing a replacement gas valve and its impact on curio or relic (C&R)
status, as well as with respect to 18 U.8.C. § 922(r).

As specified in the definition provided in 27 CFR Section 478.11, C&R firearms have a special
value to collectors based on their possession of certain qualities not ordinarily associated with
firearms intended for sporting use or as offensive or defensive weapons. To be recognized as
curios or relics, firearms must fall within one of the following categories:

!. Have been manufactured at least 50 years prior to the current date (veplicas not
included),; or

2. Be certified by the curator of a municipal, State, or Federal museum which exhibits
firearms to be curio or relic firearms of museum interest; or

e

Derive a substantial part of their monetary value from the fact that they are novel, rare,
or hizarre, or from the fact of their association with some historical figure, period, or

averil.

The definition for C&R firearms found in 27 CFR 478 does not specifically state that a firearm
must be in its original condition to be classified as a curio or relic. However, ATF Ruling 85-10,
in discussing the importation of military C&R firearms, notes that they must be in original
configuration and adds that a receiver is not a C&R item. Combining this ruling and the
definition of C&R firearms, FTB has concluded that a firearm must be in its original
configuration to be considered a C&R weapon.
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However, it is also the opinion of FTB that a minor change such as the addition of scope mounts,
non-original sights, or sling swivels would not remove a firearm from its original configuration.
Morcover, we have determined that replacing particular firearms parts with new parts that are
made to the original design would also be acceptable—for example, replacing a cracked M1
(Garand stock with a new wooden stock of the same design. But, replacing the original firearm
stock with a plastic stock would change its classification as a C&R item,

Therefore, FTB has determined that installing a replacement gas valve on a Yugoslavian SKS
rifle would not change its C&R status.

As you may be aware, the Gun Control Act of 1968 (GCA), 18 US.C. § 922(r), prohibits
assemhbly of certain semiautomatic rifles and shotguns from imported parts The implementing
regulations contained in 27 CFR § 47&39 include the stipulation that “no person shall assemble a
semiautomatic rifle or any shotgun using more than 10 of certain imported parts, if the assernbled
firearm is prohibited from importation under 18 U.S. C § 925(d)(3) as not bemﬁ particularly
suitable for or readily adaptable to sporting purposes.”

These parts are as follows:

(1) Frames, receivers, receiver ‘ (11) Triggers.

castings, forgings, or castings. (12) Hamimers.

(2) Barrels. (13) Sears.

(3) Barrel extensions. (14) Disconnectors.

(4) Mounting blocks (trunnions). (15) Buitstocks.

(3) Muzzle attachments. (16) Fistol grips.

{6) Bolts. (17) Forearms, handguards.
(7) Bolt carriers. _ (18) Muagazine bodies.

(8) Operating rods. (19) Followers.

(9) Gas pistons. (20) Floor plates.

(10) Trigger housings.

Because certain semiautomatic rifles are currently prohibited from importation, the assembly of
such rifles using more than 10 of the above imported parts is prohibited under § 922(r).

However, assembly of certain semiautomatic rifles using 10 or fewer of these imported parts 13
not prohibited under this section.
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In conclusion, FTB has determined that installing a replacement gas valve on a Yugoslavian SKS
tifle would not put it into a configuration that would prohibit its importation; therefore, doing so
will not violate 18 11.8.C. § 922(r).

We trust that the foregoing has been responsive to your request. If we can be of any further
assistance, please contact us,

Sincerely yours,

S - Sterling Wigon
Chief, Firearms Technology Branch



